ЮЛ смята да продава някакви handmade изделя и сувенири, като за пратките ще се използват куриери като DHL примерно...
Здравейте,

Моят случай е следният. ЮЛ, което не е регистрирано по ЗДДС има намерение да продава стоки на ФЛ в ЕС и в трети страни. Доставките ще се извършват от транспортни фирми и ще са за сметка на купувачите, а не на продавача. Въпросът ми е това дистанционна продажба ли е, тъй като доставката не е за сметка на продавача. А трябва ли да се регистрира по ЗДДС търговецът и на какво основание?
Благодаря предварително!

Поздрави
Благодаря за бързия отговор!
Здравейте,
Бърз въпрос! При невнасяне до 30 април на здравните осигуровки на самоосигуряващо се ЕТ след изравняването за 2013 дължи ли се глоба или лихва...по точно каква е?
Благодаря предварително!
Благодаря за отзивчивостта :)
А въпросният пенсионер е с ТЕЛК за над 50%, може ли да ползва облекчението от 7920 лв за този доход като СОЛ в дружеството. А и също така възнаграждението на СОЛ минава като разход на дружеството, нали така.
Питам с такава конкретика защото ако има възможност за написаното по-горе е по-добре лицето да си вдигне дохода защото ще плати върху него само 8% здравни (а ще ползва и облекчението за данък доход), а така ще си намали и облагаемата печалба.
Правилно ли разсъждавам?
Здравейте, бих искала да попитам следното:

Пенсионер, собственик на ЕООД може да е по договор за управление или като самоосигуряващо се лице, нали така?
Има ли разлика в осигуровките, които трябва да се плащат и данъка при единия и при другия вариант.
И за кои рискове трябва да се осигурява пенсионерът.

Благодаря предварително!
Дейността е отдаване на стаи под наем и целият имот се отдава и всички разходи се отнасят само за тази дейност. В такъв случай значи би трябвало да се признаят?
Здравейте,
Не намерих друга подобна тема за ЕТ за това пиша тук. Бих искала да попитам дали ЕТ може да си признае разход, ако фактурата е издадена на самото лице собственик, а не на ЕТ-то. Например сметки за ток, вода...ТВ, като адресът на фактурите по тези разходи е адресът на управление.
Благодаря предварително :)
Здравейте,
Бих искала да попитам следното:
ЕТ, пенсионер, извършва патентна дейност и е внасял авансово ЗО върху 420 лв. Сега при изравняването на ЗО, както видях, се прави преизчислението по табл.2 за определяне на окончателния размер на осигурителния доход за 2013г, върху който се дължат здравноосигурителни вноски. Като цяло разбрах указанията за попълване, но не разбрах месечния осигурителен дохох в колоната за ЕТ как точно се определя. Годшният осигурителен доход се дели на 12 и по този начин е равен за всеки месец или за всеки месец поотделно се записва реалния доход към съответния месец?

Благодаря за бързия отговор.
Искам да попитам също така и още нещо:
Едноличният търговец има и решение от ТЕЛК за инвалидност над 80%. Облекчението от 7920 лв може ли да се ползва по реда на ЗДДФЛ  (целта ни е да намалим осигуровките сега при изравняването).... или облекчение може да се ползва само по реда ЗМДТ относно патента.
Здравейте,
Бих искала да попитам следното:
ЕТ, пенсионер извършва патентна дейност - отдаване стаи под наем. Доколкото знам се внасят задължително здравни осигуровки авансово върху минималния размер. Въпросът ми е подлежат ли на годишно изравняване осигуровките, въпреки, че е на патент?